Bir Bardak Suyla Çalışan Çamaşır Makinesi Üretildi

İngiliz Bilim insanları 270 ml suyla 5 kilo çamaşır yıkayan makine geliştirdi. Geçtiğimiz günlerde çeşitli ajanslada yer alan habere gore İngiliz bilim insanlarının geliştirdiği bu yeni nesil teknoloji bir çok kişi için tasarrufun gerekli olduğu şu günlerde fazlasıyla önem taşıyan bir husus olarak öne çıkan gelişmeler arasında yer aldı.

Dünyada içme suyu sıkıntısının yaşandığı şu dönemde geleneksel makinelerin yıkadığı çamaşırı yalnızca bir bardak suyla yıkayabilen bir çamaşır makinesi buluş edildi. Leeds Üniversitesi aracılığıyla geliştirilen makine yalnızca 270 mililitre, yani bir bardak suyla çalışıyor. Xeros isimli makinenin çamaşır haznesine deterjanlı su ile beraber 20 litre civarı plastik parçalar konuyor. Yarım cm büyüklüğündeki bu parçalar ateş gibi suyun çıkardığı kirleri emiyor. ileri ki zamanlarda bu plastik parçalar bir daha kullanılmak üzere makinenin haznesinde toplanıyor. Plastik parçalar 100 kez , yani 6 aylık yıkama süresince kullanılıyor. Suda bir sürü cimri bulunan makine, elektrikte de yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Makinenin kullanımının yaygınlaşması şeklinde dünya üstünde milyarlarca litre içme suyundan tasarruf edilecek.

            Su ve elektrikte bu kadar tasareruf eden b makinenin seri üretimiyle ilgili şimdilik her hangi bir gelişme bulunmazken konuyla ilgili çeşitli gelişmeler de büyük oranda bu makinenin önünün açık olduğunu gösteriyor. Büyük bir gelişme gösteren tasarruf teknolojilerinin yeni nesil ev aletlerinde en fazla dikkat çeken özellikler arasına girdiği konuşulurken çeşitli gelişme gösteren ürün biçimlerinin de dile getirildiği ve geliştirilmyte çalışıldığı görülüyor. Çamaşır makinelerinde başvurulan temel gelişmelere ilişkin ortaya çıkan sonuçlarla parallel bir biçimde yeni dönemin lider firma profilleri de belirginleşmeye başladı. Bu firmalar tasarruf teknolojilerine yatırım yapan firmalar olarak öne çıkarken tasarruf konusuna eğilmeyen firmaların ciddi bir şansı bulunmadığı da gözlerden kaçmıyor.

LG ve Beko başta olmak üzeree çeşitli firmalar tarafından geliştirilen yeni nesil tasarruflu ürünlerle ilgili sğlanan gelişmler bir çok kişi için ciddi bir fayda sağlyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde çeşitli firmalar tarafından açıklamalar yapıldı. En çok dikkat çeken açıklama ise yukarıda bahsi geçen haberle birlikte .çalışmalarına hız verdiğini söyleyen LG yetkililerinden gelen açıklama oldu.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.